Med anledning av nyheten i P4 Västerbotten

En olyckligt skriven artikel med tillhörande ljudinslag har publicerats av Sveriges Radio P4 Västerbotten där det kan verka som att Umeå Hackerspaces verksamhet riskerar att läggas ner.

Kortfattat så är varken Umeå Hackerspaces verksamhet eller förening tänkt att läggas ned! Med det sagt är givetvis alla intresserade välkomna att träffas onsdag kväll för att prata framtid och bolla idéer! Sådant är alltid nyttigt!

För att förtydliga: Först och främst så är föreningen som sådan bara en formalisering för att en del strukturering är lättare så, läs gärna artikeln hos Infotech Umeå från när vi startade verksamheten. Utöver detta så är definitionen av ett "hackerspace" tätt förknippat med en fysisk plats - gärna egna lokaler - vilken fungerar som knutpunkt för medlemmar och intresserade. Det som gör ett hackerspace speciellt är arbetet utifrån en värdegrund som bygger på rätten att "greja", de fyra friheterna (för digital information) och samarbete där man delar med sig av kunskap och uppmuntrar nyfikenhet. Hackerfilosofi eller vad man nu vill kalla det.

I vart fall så syftar artikelns rubrik samt delar av dess innehåll på att Umeå Hackerspace "riskerar att läggas ner" och sedan byggs en uppfattning upp av att finansiering och verksamhet står och faller med att sköta studiecirklar. Detta är dock utifrån perspektivet för den förening som hyr lokalerna (Umeå Teknikresurs) och sedan upplåter dessa bl.a. till hackerspacet. Det bara råkar vara så att namnet "spacet" är starkt förknippat till lokalerna och det kan vara lätt för en oinsatt att blanda ihop de båda.

Nyhetsartikeln handlar alltså om Umeå Teknikresurs (UTR), vilket mötet imorgon ursprungligen främst var tänkt att behandla. Styrelsepersoner behövs och även en konkret plan för finansiering. Samarbete med studieförbund är en väg att gå, medlemsdonationer eller justerad medlemsavgift en annan, gyllene medelvägar är förstås fullt sannolika. Men som sagt, det har att göra med UTR - det är den föreningen som överväger lägga ner.

Morgondagens träff är dock tänkt att inspirera till ny verksamhet, peppa och komma igång med ännu mer saker! Vem som sitter i en styrelse är inte det intressanta utan vad som komma skall - vad vi gör och varför - är målsättningen och anledningen till att mötas!

Ifall UTR skulle lägga ner innebär det förstås att Umeå Hackerspace skulle behöva en annan fysisk plats att träffas på, men det finns det gott om i stan. Många hackerspaces träffas i kaféer, lånar lokaler från sympatiserande och liksinnade verksamheter etc, om man inte omedelbart hittar en ny egen lokal. Viktigt att komma ihåg är även att mycket av Umeå Hackerspaces verksamhet har varit att besöka andra platser för att föreläsa, kommunicera genom massmedia, arrangera cryptopartyn och annan öppen verksamhet m.m. Denna verksamhet skulle givetvis fortsätta i glappet mellan existerande fysiska mötesplatser!